Relatieproblemen

 Er kan een punt komen in uw relatie dat u zichzelf en elkaar de vraag stelt of u zo nog verder wilt. Misschien heeft u het gevoel dat er niet veel gemeenschappelijks meer is, dat het leven samen een sleur is geworden, dat er weinig begrip is voor elkaar of dat er vaak ruzies zijn. Het kan ook dat er gebeurtenissen zijn die moeilijk te verwerken zijn en uw relatie beïnvloeden. U kiest er niet voor om uit elkaar te gaan, maar in gesprekken samen komt u er niet uit. Diep in uw hart wilt u dat het weer goed komt maar u vraagt zich af of dit nog mogelijk is. Waar is het eigenlijk mis gegaan? Het antwoord op deze vraag vinden kan zinvol zijn. Het voelt alsof je in een negatieve spiraal zit. Gesprekken lopen vast. Je voelt je eenzaam, onbegrepen of gefrustreerd in de relatie. 

In gezamenlijke gesprekken help ik je om dingen op een rij te zetten en maak ik ingesleten communicatiepatronen inzichtelijk. Begrip hebben voor elkaar, naar elkaar luisteren, waardering, wederzijds respect, erkenning, en niet te vergeten plezier in de relatie, zijn aspecten die in de gezamenlijke gesprekken centraal staan. Zijn er vaak ruzies? Dan gaan we na waarom en waarover je ruziet en zoeken we een manier om hier beter mee om te gaan. Af en toe ruzie maken is overigens niet erg, mits de ruzie op een positieve manier beëindigd wordt, dat is belangrijk. 

Alle mogelijke probleemgebieden kunnen aan bod komen tijdens de therapie. Zo kunnen jaloersheid, ontrouw, de opvoeding van de kinderen, de plaats die de (wederzijdse)familie inneemt of seksuele problemen onderwerp zijn van het gesprek.

Relatietherapie

In relatietherapie zijn er doorgaans gesprekken met u beiden.  In het eerste gesprek vertelt u wat er aan de hand is en waarom u hulp heeft gezocht. In dit gesprek kunt u nagaan of het klikt en bepaalt u of u een vervolgafspraak wilt. Er is geen wachtlijst, een afspraak op korte termijn is mogelijk.

In het begin zijn de consulten eenmaal per week of twee weken; daarna minder frequent. Hoelang de therapie duurt verschilt per situatie en hangt af van de hulpvraag, de aard en ernst van het probleem.

Natuurlijk kan je ook in je eentje hulp zoeken voor relatieproblemen, of je nu single bent of een relatie hebt. Bijvoorbeeld als je merkt dat je moeite hebt om je aan iemand te binden, of als je last hebt van angst en onzekerheid in je relatie. Je kan daar dan individuele therapie voor krijgen. Echter, heb je een partner en ervaar je relatieproblemen dan is het logischer en effectiever om samen met je partner te komen. De problemen in een relatie liggen nooit alleen maar bij 1 van beide. Relatieproblemen hebben altijd te maken met hoe partners met elkaar omgaan.

Kosten relatietherapie

Bij Samen blijven kiest u voor relatietherapie, ofwel relatiegesprekken. Voor de sessies plan ik anderhalf uur. Soms is een sessie korter of langer, dan wordt de effectieve tijd gerekend. 
De kosten voor relatietherapie zijn € 150,00 voor een sessie van anderhalf uur. Het aantal sessies hangt af van uw situatie. We werken doelgericht aan de relatie, benutten de tijd goed. Soms heeft het ook wat tijd en verdieping nodig voor je tot een resultaat komt.

Ben je verhinderd, laat het 24 uur van te voren weten. Voor afspraken die niet of te laat zijn afgezegd brengen wij € 45,- in rekening.

EFT therapie

Als twee mensen verliefd worden ontstaat er een band die uniek voelt. Je voelt je sterk verbonden en geniet van jullie samenzijn. In de loop van de jaren die daarop volgen, in de verschillende fasen die relaties doormaken, kan die verbinding soms minder voelbaar worden. Soms lukt het erover te praten en elkaar weer te bereiken. Maar soms lijkt dat niet goed te lukken. Omdat je bang bent dat er ruzies ontstaan die het erger te maken. Of omdat je niet meer zeker weet of je partner wel wil praten over wat jou bezighoudt. Of omdat er iets heel pijnlijks is gebeurd in jullie relatie en de keren dat je daarover hebt proberen te praten, het helemaal anders liep dan je had gehoopt. Het kan lijken alsof je een verschillende taal spreekt en je elkaar niet meer kunt begrijpen of bereiken. Bewezen effectiviteit EFT, Emotionally Focused Therapy,  relatietherapie is een zeer effectieve en wetenschappelijk goed onderbouwde manier om aan je relatie te werken. Het heeft een hoge slagingskans, meer dan andere vormen van relatietherapie. Lees meer op de website van EFT Nederland. EFT richt zich op emoties die er tussen jullie spelen, op het begrijpen van de liefde en jullie verbinding. Door die beter te begrijpen, bouwen jullie aan een veilige basis om zelfs de moeilijkste dingen met elkaar te kunnen bespreken. Nu en in de toekomst.

EFT relatietherapie bestaat uit drie fasen. In de eerste fase van deze therapie leer je de pijnlijke en destructieve patronen herkennen waarin jij en je partner terechtkomen. Je gaat beter begrijpen welk aandeel jullie hier beiden in hebben en daarmee leer je de patronen in het dagelijks leven eerder te stoppen. In de tweede fase leer je welke behoeften er diep van binnen voor zorgen dat je steeds weer in die patronen terecht komt met elkaar. Je leert de meer verborgen emoties kennen van jezelf en de ander die achter de boosheid of de teruggetrokken stilte schuil kan gaan. Het kan verrassend en verhelderend zijn om die kant van jezelf en je partner te leren kennen. Tot slot leer je in de derde fase op een zachtere, meer verbonden manier je behoeften te uiten. Op die manier komen jullie niet langer in die patronen terecht die jullie uit elkaar dreven, maar hebben jullie nieuwe manieren ontwikkeld om elkaar te bereiken, in liefde, vanuit vertrouwen en verbinding.